Thursday, December 16, 2010

Kimia dan Cinta


APA YANG MEMBUATKAN KITA JATUH CINTA?
Semua orang ada experience yang menyakitkan hati dan jiwa berkaitan cinta kan? So did I. We have our own experiences and that memories made our life miserable our disaster, I think. haha. Sometimes, kita akan tanya 'kenapa dia tak cinta aku? " Menangis, meratap bla bla bla. Biasalah perempuan. Mesti nak menangis punya. Air mata tu macam dah takde nilai at that time. Selalu je kan kita dengar kita jatuh cinta sebab Chemsitry? Yeah! tepat sekali.Kita jatuh cinta sebab bahan kimia dalam badan kita yang menggila bergolak golakkan. Hiperbola gila kan ayat. Tak boleh blahhh. So, apa yang aku nak sampaikan ni, kita CLASH or BREAK UP or PUTUS whaat so ever lah kan dengan someone bukan sebab kita gemuk, buruk, miskin dan lain lain yang sekutu dengannya. Ini adalah kerana bahan kimia kita yang tak kena dengan partner kita itu. Bercanggah lah senang. So, aku nak bagi info apa yang buat kita jatuh cinta. Menurut psycologist, jatuh cinta ni macam neurochemical process yang meransang sesuatu untuk buat kita jatuh cinta. Sebab bahan bahan kimia ni bergerak lah korang jatuh cinta sampai makan tak kenyang, tidur tak lena mandi tak basah lah tu kan? kan? kan?
  1. Kita jatuh cinta ada kena mengena dengan bau lah! Hahhaha. Contoh, bau bunga ros dapat meningkatkan lagi kimia dalam prosess nak jatuh cinta ni. Bau ni dah macam cultural attractive standards. ; ) Kita akan suka tiba tiba dengan laki yang bau wangi kan? Anyway, siapa suka partner yang busuk. haa. Btw, kalau korang bau wangi ia akan membuatkan korang attractive gila. ;D


  2. Pheromon lah yang buat kita tergila gila kan seseorang. Pheromon ni adalah faktor kimia yang boleh dikatakan sebagai 'invisible signal" yang buat kita jatuh cinta dengan hantar signal ke otak. Bila otak dah dapat signal tu, mulalah 'hatiku berdegup degup atau ada rama rama dalam perut". Tapi sebab utama jatuh cinta bukan refer kepada pheromon je tapi ada faktor lain jugak macam sentuhan, bau dan mendengar.

  3. Hormon hormon cinta yang participate dalam proses nak jatuh cinta ni macam oxytocin, dopamine dan vasopressin. Oxytocin dan vasopressin wujud bila seseorang tu falling in love dan staying together for a long time.Dopamine pula wujud bila romantik romantik. ; ) So,bila dah kurang hormon hormon ni mesti dah menyampah tengok muka partner kita kan? hahahhaa. So, bila korang dah tak rasa diri ni dicintai refer lah dekat hormon hormon ni.

Camne nak buat kita attractive? Pakai lah wangi wangi eh. Untuk lelaki pulak bagi lah roses or chocolate sebab jatuh cinta memang berkaitan dengan bau. That's why saya suka cium ketiak pakwe saya yang wangi itu! Saya dah tahu dah! :D Kesimpulannya, membaca adalah amalan yang berguna kerana ia menambahkan pengetahuan yang sedia ada ; )

2 comments: